Marilse Eerkens schrijft over kinderen en opvoeden

Marilse Eerkens woont en werkt in onze buurt. Ze is een journalist die zich vooral bezig houdt met een uitgesproken onderwerp: Kinderen, opvoeding en onderwijs. Over het belang van hechten en over onze ambities voor onze kinderen.

Een missie

Marilse studeerde Sociale Psychologie. “Misschien komt het doordat ik het middelste kind was. Dan ben je een soort tussenpersoon, de bemiddelaar. Daardoor raakte ik gefascineerd door gedrag. Je kijkt steeds naar wat er om je heen gebeurt en hoe mensen zich gedragen. Ik ben ooit voor J/M ouders gaan schrijven over kinderen, later als freelancer voor o.a. De Correspondent, Follow the Money en Psychologie Magazine. Op een gegeven moment ging ik naar een congres voor wetenschapsjournalisten wat ging over de invloed van de eerste jaren op de hersenontwikkeling van een kind. Ik leerde daar dat een liefdevolle opvoeding heel belangrijk is voor de opbouw van een sterk ‘hersenfundament’.  Vanaf dat moment had ik een missie: meer aandacht genereren voor de belangrijke ontwikkeling die kinderen doormaken in de eerste levensjaren.”

Geef een baby een basis van vertrouwen

Die missie resulteerde in twee boeken: ‘Wat doen we met de baby?’ en ‘Als ze maar gelukkig worden’ Wat willen we bereiken met de opvoeding van onze kinderen?’. In dat eerste boek pleit ze voor meer verlof voor ouders en meer aandacht voor de kwaliteit van de kinderopvang. “Wij zijn een van de weinige landen waar we onze baby heel vroeg naar de crèche brengen. Dat is behoorlijk stressvol voor een baby. Om die stress in goede banen te leiden – en dat is heel wezenlijk voor de ontwikkeling van de hersenen- heb je voldoende leidsters nodig die het kind goed kennen. Dat is vaak moeilijk te organiseren – zeker met het huidige personeelstekort. Je kunt dan beter ouders langer verlof geven vind ik. Dat is minder stressvol voor alle partijen en komt de band tussen ouder en kind enorm ten goede.”

Wat voor mens willen we dat ons kind wordt?

Het houdt natuurlijk niet op bij de eerste jaren. Volgens Marilse mogen we best wat ambitieuzer zijn met wat we willen bereiken bij onze kinderen. “Ik heb het dan niet over schoolprestaties maar over waarden en eigenschappen zoals kritisch denken, emphatisch zijn, maatschappelijke betrokkenheid en veerkracht. Ik heb zelf gemerkt dat als je daar bewust over nadenkt, het opvoeden ook leuker wordt. Je legt dan echt een fundament onder de opvoeding. En dan laat je je minder leiden door de waan van de dag. Neem veerkracht. Als je weet dat kinderen ook leren van nare ervaringen wordt je bijvoorbeeld minder zenuwachtig als ze een keer iets vervelends meemaken. En als je kritisch denken belangrijk vindt dan leg je misschien wat vaker een filosofische vraag op tafel.”

“Het fundament van de meeste van deze eigenschappen wordt overigens al gelegd in de vroege kindertijd.  Ik was me daar niet voldoende van bewust.” Lachend: “Maar ik denk dat mijn drie inmiddels volwassen zonen uiteindelijk wel goed gelukt zijn.”

Kijk voor meer artikelen op www.marilse-eerkens.nl.

 

 

Recente artikelen:

Straatkrantverkoper met een droom

Wie boodschappen doet bij de oudste kruidenier van Nederland aan de Spoorwegstraat, kent hem zeker: Straatkrantverkoper Ismaël. Soms wat melancholiek ogend, maar altijd vriendelijk en