Zijl82 gesloten
Zijl82 is maar negen maanden open geweest

Lang hebben we moeten wachten op de “huiskamer” van het Garenkokerskwartier. Het waren negen geweldige maanden. Voor iedereen goed en wel gewend was aan een fijne koffiezaak in onze buurt, is Zijl82 alweer gesloten.

Zijl82 was open van april tot december 2023, na een renovatie van bijna twee jaar. Aan de klandizie kan het niet hebben gelegen – voor een koffiebar buiten het centrum leek het vrij vol te zitten. Dat beaamt ook voormalig eigenaar Jurrijn Huffenreuter. “De zaak stond als een huis, maar we kwamen tot de ontdekking dat onze ambities toch elders liggen“.

Voor goede koffie kunnen we in het Garenkokerskwartier nog terecht bij Made By Ellen in de Pieter Kiesstraat.

Eerder Het Koffiekantoor

Van huis uit is Huffenreuter designer en hij miste de vrijheid en het creatieve proces. Hij heeft de borden en koffiekopjes ontworpen in de zaak. Compagnon Marnix Groenemeijer heeft juist meer een consultancy achtergrond. Samen hadden ze eerder Het Koffiekantoor in de Lange Veerstraat. Dat begonnen ze vlak voordat de pandemie toesloeg.

Horeca sinds 1980

Het pand op de hoek met de Bilderdijkstraat heeft al lang een horecabestemming. In 1980 opende Chinees-Indisch restaurant “De Lange Muur” – dat later later Sin Yue zou worden. Het sloot tijdens de corona pandemie. Daarna zat er een blauwe maandag een spareribs zaak.

Binnenkort opent een toko op Zijlweg 82 – van dezelfde eigenaren als Bambu uit het centrum van de stad.

Foto uit het archief

De Beeldbank van het Noord-Hollands Archief bevat een foto vlak na de opening van Chinees-Indisch restaurant De Lange Muur. De foto is genomen op 16 mei 1980 door H.M. Heyboer. Klik op de foto voor groot formaat.

Zijlweg 82 in 1980
Het net geopende Chinees Indisch restaurant De Lange Muur in 1980

 

Recente artikelen:

Straatkrantverkoper met een droom

Wie boodschappen doet bij de oudste kruidenier van Nederland aan de Spoorwegstraat, kent hem zeker: Straatkrantverkoper Ismaël. Soms wat melancholiek ogend, maar altijd vriendelijk en