Search
De huiskamer van de Garenkoker

We hebben er lang op gewacht en nu hebben we dan een koffie-, lunch- en borrelzaak; Zijl82. De plek waar Marnix en Jurrijn de buurt ontvangen in een huis-kamerachtige sfeer. “Het duurde even omdat we alles moesten vervangen. Maar het resultaat is er ook naar.”

Voorheen de Chinees

Bij binnenkomst worden de gasten vriendelijk begroet door de host Freddy, een golden retriever vernoemd naar Freddy Mercury. Er staat een sierlijk bankje en er hangt en staat veel kunst en design, soms ook van eigen hand. We herkennen een schildering die in de voormalige Chinees hing. En er ligt een leesmap, net als bij de Chinees. Dat is het dan ook wel, want waar we ooit bami en nasi bestelden, kun je nu terecht voor een broodje pulled chicken of vegan kimchi. En natuurlijk koffie met appeltaart of een eigengemaakt koekje. De appeltaart is van de overkant, het Appeltaart Imperium, want Zijl82 wil er voor de buurt zijn en met de buurt samenwerken. En dus staat er ook personeel in de bediening dat in de buurt woont.

Verhuizing van de binnenstad naar de Zijlweg

Marnix en Jurrijn hadden eerst een zaak in de binnenstad. “Daar kregen we vooral toeristen binnen. Hier zien we van alles binnenkomen, veel verschillende leeftijden en we merken dat het vaak buurtbewoners zijn die hier afspreken. Natuurlijk komen er ook mensen die langs fietsen en spontaan stoppen, maar we vinden het vooral leuk om onze gasten een beetje te leren kennen. In het begin waren we nog wat aan het experimenteren met openingstijden en ook avondeten. Dat liep minder, terwijl de behoefte aan koffie en lunch duidelijk groot was. We vinden het ook leuk om feestjes te faciliteren. Verjaardagen of borrels, heb je geen zin in het hele gedoe en de afwas? Kom dan gezellig hier!”

De picknicktafel en het terras

“Het is even wennen voor de buurt dat er een terras is. We hebben er vergunning voor en betalen leges. Mensen kunnen er gewoon langs, daar zijn regels voor. We hebben aan de voorkant voor de picknicktafel gekozen omdat mensen die niet kun-nen verplaatsen. Zo blijft de stoep voor een deel gegarandeerd vrij. De picknicktafel zelf is vaak bezet en dat staat vooral heel gezellig.”

Geopend van dinsdag tot zondag, van vroeg in de ochtend tot 17:00. Website Zijl82

Deel dit artikel:

Recente artikelen:

Straatkrantverkoper met een droom

Wie boodschappen doet bij de oudste kruidenier van Nederland aan de Spoorwegstraat, kent hem zeker: Straatkrantverkoper Ismaël. Soms wat melancholiek ogend, maar altijd vriendelijk en