Search
Smartlappendirigent en klassiek gitarist
Paul van Utrecht

Veel mensen kunnen aardig tokkelen op hun gitaar. Zo ook Paul van Utrecht (57) uit de Pijntorenstraat. U herkent hem wellicht van bakkerij Kuin. De man die u het brood verkocht, blijkt al jaren een van de beste klassiek gitaristen van Nederland te zijn. Daarnaast is hij al 30 jaar dirigent van het Amsterdamse Smartlappenkoor.

“Aan het conservatorium in Den Haag heb ik klassiek gitaar gestudeerd. Nu is de gitaar natuurlijk geen vast onderdeel van orkesten. Maar als bijvoorbeeld het Concertgebouworkest of het Nederlands Philharmonisch Orkest een stuk speelt met een gitaar, mandoline of banjo – dan ben ik van de partij.”

Paul speelt dan niet de tweede viool. Het is een wat ongebruikelijk instrument: ze halen hem er niet bij voor de achtergrond.

 

Smartlappenkoor

Naast het spelen van gitaar bij verschillende orkesten en met het ensemble Frommermann, is Paul tevens dirigent van een bijzonder koor. Dertig jaar geleden werd hij de eerste dirigent van het Amsterdamse Smartlappenkoor. “En dat ben ik nog steeds, het is een fijn en divers amateurkoor. We doen zowel optredens in reguliere zalen als ook in bijvoorbeeld verzorgingstehuizen.” De dirigent kreeg tien jaar geleden een lintje van de koningin voor zijn bijdrage.

Paul heeft zijn bakkersschort verleden jaar aan de wilgen gehangen, maar als u hem als gitarist wilt meemaken kan dat op tweede Kerstdag. In de Philharmonie in Haarlem treedt het ensemble Frommermann op met de prachtigste kerstliederen, afgewisseld met grappige en ontroerende teksten die reflecteren op het kerstgevoel – uitgesproken door acteur Porgy Franssen.

Deel dit artikel:

Recente artikelen:

Creatief Kunstzinnig Actief in het Badhuis

Een Creatief Kunstzinnige Werkplaats voor buurtbewoners die meer van hun hobby willen maken. We denken daarbij aan de werkvormen zoals: Tekenen, Schilderen, Keramiek, Sieraden maken,

botox op de zijlweg

Botox op de Zijlweg

Het is algemeen bekend dat de mooiste mensen van Haarlem in het Garenkokerskwartier wonen. Daarom is het niet verwonderlijk dat er ook een cosmetische kliniek