Search
Ervaringen van een energiecoach

De Nieuwsbriefredactie zit aan tafel met de zeer gemotiveerde energiecoach Jan van der Laan uit de Coornhertstraat. Jan heeft zich vorig jaar aangemeld bij de Buurtcoöperatie als belangstellende om energiecoach te worden; hij heeft inmiddels zijn opleiding voltooid en is aan het werk gegaan. En? “Het bevalt heel goed”!
Jan is de opleiding begonnen na zijn pensionering en is zeer gemotiveerd om buurtbewoners te helpen bij het verduurzamen van de woning. “Het zijn de zeer verschillende situaties die ik tegenkom, het is interessante materie, ik heb zelf een technische achtergrond en vind het leuk uit te zoeken wat er wel en niet kan. En met dit werk help ik de wereld een beetje verder. Dat geeft voldoening”.

Ervaringen en taak
Wat opvalt in het werk als energiecoach is de grote verscheidenheid aan situaties. Jan vertelt: “Ik had niet verwacht dat ik er zo veel zou tegenkomen. Dat is ook het leuke aan dit werk. Er zijn erg veel mogelijkheden om te verduurzamen. Wat een bewoner kan doen hangt af van het huis (koop of huur), wat er al dan niet al is verduurzaamd, van de bewoners zelf, investeringsruimte enz. Persoonlijke motieven spelen een grote rol, want waarom wil je verduurzamen. Als je verduurzaamt vanwege de verduurzaming zelf is het anders dan wanneer je verduurzaamt, omdat je de energierekening niet meer kan betalen. Dus als energiecoach moet je je altijd afvragen wat er in een specifieke situatie nodig is. De adviezen van de energiecoach zijn vrijblijvend en uiteraard vrij van belangen met bedrijven”.
De taak van de energiecoach is de bewoner te helpen als er problemen zijn bij het invullen van het Hoomdossier (dit dossier maak je digitaal aan en het geeft inzicht in de verduurzaamde staat van het huis), de bewoner te helpen met het ‘lezen’ van het resultaat van het dossier en vervolgens op basis van ervaring, kennis, situatie van de bewoner, te adviseren wat deze kan doen aan energiebesparende maatregelen.

Hoe word je energiecoach?
Elke energiecoach volgt een opleiding bij Coöperatie Hoom. Deze landelijke Coöperatie is een vliegwiel voor lokale coöperaties, en ondersteunt lokale energiecoöperaties en initiatieven bij energiebesparing in hun regio.
De opleiding omvat 8 modules, 3 groepsbijeenkomsten en een eindtoets en duurt alles bij elkaar ongeveer een half jaar. Hierin zijn inbegrepen een aantal proefgesprekken onder begeleiding van een ervaren energiecoach. De modules gaan over bouwtechnische aspecten, isolatie- en installatietechnische maatregelen. Maar ook over gesprekstechniek, subsidies/financiering, kleine besparingsmaatregelen en gedragsverandering. Een breed palet dus waardoor de energiecoach goed beslagen ten ijs komt.
Ben je ook geïnteresseerd in de opleiding en het werk van de energiecoach, meld je dan bij de Buurtcoöperatie.

Deel dit artikel:

Recente artikelen:

Creatief Kunstzinnig Actief in het Badhuis

Een Creatief Kunstzinnige Werkplaats voor buurtbewoners die meer van hun hobby willen maken. We denken daarbij aan de werkvormen zoals: Tekenen, Schilderen, Keramiek, Sieraden maken,

botox op de zijlweg

Botox op de Zijlweg

Het is algemeen bekend dat de mooiste mensen van Haarlem in het Garenkokerskwartier wonen. Daarom is het niet verwonderlijk dat er ook een cosmetische kliniek