Search
Boek: ‘Mons Aurea, woelige jaren op een Haarlemse Huishoudschool’

In september 2019 deed buurtgenoot Marianne Overbeeke een oproep op Facebook voor verhalen over de voormalige huishoudschool aan de Garenkokerskade, waar zij nu zelf woont. Er kwamen zeer veel reacties van leerlingen, oud-docenten en wijkbewoners. Zij is in de geschiedenis gedoken en dat heeft geleid tot een boek met bovengenoemde titel. Omdat het gebouw zo’n prominente plek heeft in onze buurt en een rijksmonument is, besteden we er hier aandacht aan. Het boek werd op 16 september bij boekhandel De Vries Van Stockum gepresenteerd. Wij plaatsen hier het voorwoord van het boek over Mons Aurea:

“In september 2019 plaatste ik in de populaire Facebookgroep ‘Je bent Haarlemmer als…’ een foto van Mons Aurea met daaronder de vraag: ‘Wie kan me iets vertellen over deze school?’ Na enkele seconden kwam de eerste reactie en in de daaropvolgende dagen deelden meer dan driehonderd mensen hun herinnering aan de middelbareschooltijd op Mons Aurea. Van de eerste zoen in de fietsenkelder, de tophits op het klassenfeest, de hoge ramen in de gymzaal, de rare knik in de trapleuning en de droogkappen in het kapperslokaal.

Ook in de dagen daarna bleven de reacties binnenkomen, van leerlingen, van oud-docenten, de conciërges en buurtbewoners. Als één ding me duidelijk werd uit al die reacties, is het wel hoe bijzonder de middelbareschooltijd is. Voor leerlingen, maar ook voor docenten en conciërges. Mons Aurea als het decor van een belangrijke episode in het leven van velen. Dát verhaal wilde ik ontrafelen en opschrijven.

Nadat de laatste leerling de deur achter zich dichttrok, was Mons Aurea gehavend door de tand des tijds. Maar de gemeente, de projectontwikkelaar en de architecten zagen de potentie van dit gebouw. Door de transformatie is de grandeur weer terug. De avondzon schittert weer in de ramen van de transparante luchtbrug. Het metselwerk is hersteld en het mozaïek boven de voordeur is nog net zo sprankelend als bij de oplevering. In het interieur zijn de beeldbepalende elementen weer opgefrist. Het verhaal van Mons Aurea is een verhaal over opgroeien, veranderen, aanpassen en transformeren. Een verhaal dat in 1958 begon en nog steeds niet is afgesloten.”

Veel informatie is ook te vinden op www.monsaurea.nl

Deel dit artikel:

Recente artikelen:

Creatief Kunstzinnig Actief in het Badhuis

Een Creatief Kunstzinnige Werkplaats voor buurtbewoners die meer van hun hobby willen maken. We denken daarbij aan de werkvormen zoals: Tekenen, Schilderen, Keramiek, Sieraden maken,

botox op de zijlweg

Botox op de Zijlweg

Het is algemeen bekend dat de mooiste mensen van Haarlem in het Garenkokerskwartier wonen. Daarom is het niet verwonderlijk dat er ook een cosmetische kliniek