Search
Het werk van Charlotte Dematons

Bijna alle kinderen (en hun ouders) zullen de beroemde kinderboekenillustratrice kennen van haar boeken ‘Alfabet’, ‘De Gele Ballon’ of ‘het Sinterklaas Boek’. Charlotte Dematons woont en werkt in de Pieter Kiesstraat.

De tekeningen zitten vol details en vertellen allemaal hun eigen verhaaltjes. Charlotte vertelt vol passie over haar boeken en is een echte kindervriend. Naast het tekenen is ze ook actief op basisscholen. Ze neemt de kleuters mee op reis met haar boek ‘Ga je mee?’ en bij de oudere kinderen vertelt ze over haar beroep. Sommige kinderen geloven niet dat zij dat allemaal heeft getekend, maar dat is ‘the story of her life’.

Sommige kinderen geloven niet dat zij dat allemaal heeft getekend, maar dat is ‘the story of her life’.


In 1988 is ze in het Garenkokerskwartier komen wonen. Met haar man Bas Blankevoort, wetenschappelijk illustrator, zochten ze een huis waar ze konden wonen én werken. Het huis in de Pieter Kiesstraat stond al lang te koop en niemand wilde het hebben. Het bleef nog maar net staan en ze hebben het in de loop der jaren deels eigenhandig opgeknapt. Ze vond het meteen al een fijne buurt. Natuur en het treinstation liggen om de hoek, het is rustiger dan Amsterdam en de mensen zeggen elkaar gedag. Vriendelijk dus, en toch echt stads. Het Franse meisje van vroeger is echt wel een stadsmens geworden. Nota bene in de stad waar ze buurtgenoot is van haar leraar The Tjong Khing.


De paar winkeltjes in de straat zijn verdwenen. De buurt heeft een upgrade gekregen met grotere huizen. De auto’s in de buurt zijn ook groter geworden, evenals haar boeken! De uitgeverij wilde dat de boeken een groter formaat moesten krijgen. Dat was meer van deze tijd.

Gaat de Kerstman nog vliegen?

De straat is een gevarieerd gezelschap en ze heeft goed contact met de mensen. Ieder jaar tovert ze haar vrij sombere raam om tot een mooie etalage. In november met de stoomboot van Sinterklaas en zijn Pieten. Charlotte kan intens genieten van de kinderen die voor de etalages staan met Sinterklaas en Kerst. Ze blijft ’s ochtends soms langer in bed liggen om de reacties van de kinderen te horen.

In december stond er een vader met zijn kind voor het raam. “Gaat de Kerstman nog vliegen?” vroeg het meisje. En dus werkte Charlotte tot diep in de nacht door om de kerstman met zijn slee te laten vliegen. De reactie die ze de volgende dag kreeg was goud waard. Net als alle briefjes, gedichten en chocoladeletters die ieder jaar in haar brievenbus zitten.
Zal de etalage er deze Sinterklaas hetzelfde uitzien? Charlotte is bezig met een nieuw Sintboek. Hopelijk verschijnt het dit jaar al in een nieuw jasje, want ook Sinterklaas moet tenslotte met zijn tijd mee!

Deel dit artikel:

Recente artikelen:

botox op de zijlweg

Botox op de Zijlweg

Het is algemeen bekend dat de mooiste mensen van Haarlem in het Garenkokerskwartier wonen. Daarom is het niet verwonderlijk dat er ook een cosmetische kliniek

Madeliefste

15 jaar Bloemenwinkel Madeliefste


Tijdens haar stage kwam Nancy terecht bij bloemenwinkel Madeliefste in de Hoofmanstraat. Ze keek om zich heen en voelde zich meteen thuis. Ze is gebleven

Zijl82 is maar negen maanden open geweest

Zijl82 gesloten

Lang hebben we moeten wachten op de “huiskamer” van het Garenkokerskwartier. Het waren negen geweldige maanden. Voor iedereen goed en wel gewend was aan een