Struikelstenen in het Garenkokerskwartier
Deel dit artikel:

 ‘Zolang we hun namen kennen, vergeten we hen niet’. De komende tien jaar zullen er meer dan 700 struikelstenen worden geplaatst in Haarlem, ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joodse Haarlemmers. De eerste stenen – waarover je overigens niet letterlijk kunt struikelen – zijn begin deze maand onthuld. In het Garenkokerskwartier op de Kinderhuissingel en in de Pijntorenstraat.

De officiële onthulling was een indrukwekkende middag. Ter nagedachtenis aan het echtpaar Gabriel en Alice Jacobs en hun jongste zoon Herman werden er toespraken gehouden door een nabestaande en door rabbijn Spiero.  De oudste zoon Victor (91) overleefde de oorlog door onder te duiken in de eigen straat. De kleindochter van zijn onderduikmoeder hield een mooie toespraak. Ze heeft nog regelmatig contact met Victor, die in Israël woont. Ook zijn zus Rosy overleefde de oorlog.

Op de Kinderhuissingel werden drie struikelstenen geplaatst voor familie Calff en hun zoon Jules. De komende tijd gaan ook elders struikelstenen geplaatst worden, onder meer in de Duvenvoordestraat en op de Zijlweg.

Op https://www.struikelstenenhaarlem.nl/ vind je meer informatie over en van de Stichting Struikelstenen Haarlem.

Recente artikelen:

Samen de winter door

Sinds de energiecrisis hebben huishoudens steeds meer moeite met het betalen van hun energierekening, ook in Haarlem. Het aantal inwoners dat hiermee te maken heeft,

Ervaringen van een energiecoach

De Nieuwsbriefredactie zit aan tafel met de zeer gemotiveerde energiecoach Jan van der Laan uit de Coornhertstraat. Jan heeft zich vorig jaar aangemeld bij de