Botox op de Zijlweg
botox op de zijlweg

Het is algemeen bekend dat de mooiste mensen van Haarlem in het Garenkokerskwartier wonen. Daarom is het niet verwonderlijk dat er ook een cosmetische kliniek is neergestreken, voor botox en fillers. Maar helemaal nieuw blijkt het niet. “Ik ben vijf huisnummers opgeschoven” 

Midden op de Zijlweg verscheen een cosmetische kliniek. Tot onze verrassing bleek eigenaar en cosmetisch arts Arthur Ludlage (59) al sinds 2017 in onze buurt gevestigd te zijn. “Ik ben de straat overgestoken en vijf huisnummers opgeschoven”. 

Pand krijgt facelift 

Een gedeelde praktijkruimte zonder daglicht werd verruild voor een lichte ruimte aan de zonnige kant van de Zijlweg. Galerie-62 sloot haar deuren en Ludlage greep zijn kans. Het pand kreeg eerst een ingrijpende facelift. Een half jaar en een grondige verbouwing later opende de kliniek in mei 2023. “Het begint hier nu wel een medische hoek te worden, met hiernaast Merel’s Dierenkliniek, de tandarts, de huisarts, fysiotherapeuten en een paar huizen verderop wacht nog een kliniek op een vergunning.”

De eisen aan medische ruimtes zelf zijn strikt, en als iets medisch is dan wordt het ook viermaal zo duur”, blikt Ludlage terug op de verbouwing. “Alleen gladde oppervlakken zijn toegestaan, zelfs vitrage is verboden. Het tuinhuisje achterin tuin herbergt overigens geen tuinstoelen maar de bedrijfsvoorraad.” 

Alleen de naald, niet met het mes

“Ik werk alleen met de naald, en niet met het mes”. Dat betekent in de praktijk botox of fillers. Beide methoden worden gebruikt tegen rimpels. “Het levert geen blijvend effect op”, doceert Ludlage, “botox is uitgewerkt na zes maanden en het effect van fillers verdwijnt na ongeveer een half jaar tot een jaar.”

Ludlage gruwt van extreme voorbeelden zoals Marijke Helwegen. “Je krijgt hier geen ander gezicht. De mooiste versie van jezelf worden – dat is het idee”. De behandelingen roepen wel eens negatieve reacties op. “Een schoonheidsspecialiste of hair extensions vindt iedereen prima, maar zodra er een naald bij komt kijken roept het soms allergische reacties op.” 

Tachtiger als client 

Wie komt er eigenlijk voor behandeling met de naald? De meeste cliënten zijn ouder dan 35 en jonger dan 50. “Maar”, zegt Ludlage, “ik heb ook een cliënte die ouder is dan tachtig”. Soms uit de wijk, maar eenmaal klant blijft men trouw – dus cliënten komen uit het hele land. Het enige wat de meeste cliënten gemeen hebben, is dat ze vrouw zijn. “Vrouwen zijn immers toch wat meer bezig met hoe ze er uit zien.” 

Recente artikelen:

Straatkrantverkoper met een droom

Wie boodschappen doet bij de oudste kruidenier van Nederland aan de Spoorwegstraat, kent hem zeker: Straatkrantverkoper Ismaël. Soms wat melancholiek ogend, maar altijd vriendelijk en