Sannekes liefde voor kleien en glazuren
Sanneke Vlam Kleien en Glazuren

Wie de kleine lettertjes van ons colofon leest, die komt al een paar jaar de naam Sanneke Vlam tegen. Ze is grafisch vormgever en zodoende verantwoordelijk voor de vormgeving en opmaak van de Garenkoker. Maar, wat maar weinig mensen weten is dat Sanneke zielsgelukkig wordt van klei. Ze is eigenaar van Klei Atelier Haarlem in de Schagchelstraat waar ze drie dagen in de week workshops en cursussen geeft. Bovendien geeft ze les aan alle groepen op IKC Argonauten. “Door te frutselen, te kleien en te boetseren ontstaat er vanzelf wat. Da’s magisch!”

Als kind groeide ze op met klei. Moeder Nieneke Lamme had een atelier aan huis waar ze lessen gaf en eigen werk maakte. “Ze gaf les naar model. Anno nu kun je je er niets meer bij voorstellen, maar vroeger ging iedereen rondom een naaktmodel kleien en boetseren. Enfin, we zijn wat truttiger geworden. Evengoed, daar is mijn liefde voor kleien, boetseren en glazuren ontstaan.
Na mijn opleiding aan de kunstacademie werd ik grafisch ontwerper en illustrator, maar de liefde voor klei is altijd gebleven.

Het grafisch ontwerpen heb ik nog niet helemaal losgelaten, maar merk dat mijn focus is verschoven richting keramiek. Grafische vormgeving is dingen maken in opdracht van iemand anders, voor iemand anders en voor een afgebakende doelgroep. En, ja, dan ben ik ook een maker, maar het resultaat is dan toch niet iets dat helemaal uit jezelf voortkomt. Dat is bij klei en keramiek wel het geval.


In tegenstelling tot tekenen en schilderen hoef ik me met boetseren nooit ergens toe aan te zetten. Dat ontstaat gewoon als vanzelf met frutselen. Ik weet niet wat het is met klei, maar het maakt je gewoon gelukkig. Dat merk ik niet alleen aan mezelf, maar ook als ik les geef. Even uit je hoofd, met je handen in de klei. Magische middagen. Het is zen, het is mindfull; het is alles tegelijk. En nog heerlijk om te doen ook.

Ik maak sculptures en keramiek en ik geef workshops aan volwassenen. Vroeger deed ik dat aan huis in onze buurt en nu bij het Klei Atelier Haarlem in de Schagchelstraat. En, ik geef les aan kinderen van alle groepen van IKC De Argonauten. Momenteel volg ik een driejarige opleiding Keramiek om me nog verder te specialiseren in o.a. glazuren. Ik weet nooit van te voren waar het heengaat met wat ik maak. Maar beelden, schalen, vazen en borden vind ik leuk om te maken.”

Maak je kunst of toegepaste kunst?
“Ergens is het kunst, omdat wat ik maak wel mooi maar niet echt functioneel is. Commercieel gezien is mijn werk ook niet echt handig. Mensen hebben maar vrij weinig geld over voor kunst omdat ze direct een vergelijking trekken – zeker met bijvoorbeeld een bord – met de eenheidsprijzen in een warenhuis. Ik vind dat net zo raar als dat diezelfde mensen wel bij VTWonen een ding op een stokkie kopen voor 65 euro.

Maar goed, het is wat het is. Ik denk erover na om aan de voorkant van het Klei Atelier een winkeltje te maken waar ik mijn creaties voor zachte prijsjes kan verkopen.”


Meer weten? www.kleiatelierhaarlem.nl

Recente artikelen:

Straatkrantverkoper met een droom

Wie boodschappen doet bij de oudste kruidenier van Nederland aan de Spoorwegstraat, kent hem zeker: Straatkrantverkoper Ismaël. Soms wat melancholiek ogend, maar altijd vriendelijk en