Matti: van elektriciën in Bagdad tot kapper aan de Zijlweg
Kapsalon Matti

In Bagdad leerde hij stroomvoorzieningen en stopcontacten aanleggen. In onze buurt kennen we Matti Matloop als kapper op de Zijlweg. Kapsalon Matti viert dit jaar zijn tiende verjaardag. Het was een uitdagende weg naar een eigen zaak.

Op een doordeweekse woensdagmorgen is het druk aan de Zijlweg. “Sinds we met thuiswerken begonnen, is zaterdag niet meer de drukste dag. Het is verspreid over alle dagen. Vergeleken met Bagdad is er van drukte natuurlijk sowieso geen sprake”.

Geboren en getogen in Bagdad

Matti (38) is geboren en getogen in Bagdad, de hoofdstad van Irak. Met acht miljoen inwoners is het de tweede stad van het Midden Oosten – na Cairo. “In Irak ben ik opgeleid als elektriciën. Daarnaast werd ik er kapper. Het werkt daar een stuk minder stipt dan hier, en kappers die zowel heren als dames knippen heb je daar niet.”

Na de val van Saddam Hussein in 2003 nam de onrust in Irak toe, en al helemaal voor de christelijke minderheid in het land. Matti – de naam is afgekort van apostel Matteüs – besloot in 2006 te vluchten. De route verliep via Turkije, Griekenland en Ter Apel. In Nederland wilde hij graag studeren, maar de beheersing van het Nederlands liet nog te wensen over. Hij ging direct aan de slag als kapper en werkte in de horeca.

Tussen toko en pizzeria

De kapperszaak brengt levendigheid in de buurt. Voorheen zat er een verzekeringskantoor van Univé in het pand. Inmiddels zit het ingeklemd tussen een toko en een pizzeria. “Ik ben in februari 2014 begonnen met mijn eigen zaak. Dat was inderdaad spannend, want mijn vrouw was hoogzwanger van ons eerste kind. Die is uiteindelijk in maart geboren. Ik dacht, als het allemaal mislukt kan ik altijd nog aankloppen bij de voedselbank.”

Maar het liep al snel goed. Inmiddels heeft Matti plannen om uit te breiden, want achter de zaak zit nog wat lege ruimte. Er werken vijf mensen in de kapsalon. Matti woont zelf met zijn gezin in de Molenwijk, op een kwartiertje fietsen. “Ik geniet nog elke dag van de fietspaden in ons land”, lacht hij.

Kapper voor iedereen

 “Ik wil een laagdrempelige kapper zijn, waar iedereen makkelijk binnenloopt. Of je nou in de bouw werkt of op kantoor, de gevarieerde klantenkring op de kappersstoel maakt het voor ons juist zo leuk.”

Recente artikelen:

Straatkrantverkoper met een droom

Wie boodschappen doet bij de oudste kruidenier van Nederland aan de Spoorwegstraat, kent hem zeker: Straatkrantverkoper Ismaël. Soms wat melancholiek ogend, maar altijd vriendelijk en