Een duurzame doe-het-zelver in de Coornhertstraat nr. 5

Bij wie zijn we?

We zijn onder de indruk: al 72 jaar woont buurtbewoner Alex Haverschmidt in de Coornhertstraat nr. 5. Hij is mogelijk één van de langstwonende buurtbewoners in de wijk. In één van de drie huizen uit de straat die in 1892 als eerste werden gebouwd (zie foto). In die 72 jaren zijn er weinig aannemers aan te pas gekomen om het huis te onderhouden en verduurzamen. Onder het motto ‘ik wil weten waarmee ik bezig ben’ heeft Alex – soms met hulp van een zwager/timmerman – zijn huis zelf verduurzaamd. Een doe-het-zelver, net als zijn vader.

We zitten aan tafel met Alex, die de woning bewoont met zijn echtgenote. De dochter is al enige jaren het huis uit. Op tafel 2 mappen met daarin allerlei documenten over de geschiedenis van zijn woning en de buurt; later in het gesprek biedt hij zichzelf als vraagbaak aan als we vragen hebben over de buurt.

Waarom in deze buurt?

Hij is in dit huis geboren en heeft er met een kleine onderbreking van 4 jaar altijd gewoond. Hij ging terug omdat hij het huis enorm miste. ‘Ik heb hier wortel geschoten, ben verknocht aan het huis, ben hier geaard, en heel erg thuis. Dit huis ben ik’. Hij houdt ook van de buurt. Dichtbij de charmante binnenstad met zijn verborgen hoekjes en steegjes, op loopafstand van de duinen en de zee. Hij heeft de straat en de buurt wel zien veranderen; van een rustige straat zonder auto’s naar wat hij nu noemt soms een ‘racebaan’.

Het valt hem ook op, dat auto’s steeds vaker vanuit de tegenstelde richting vanaf de Zijlweg de straat inrijden.

Zijn grootvader – een goede banketbakker uit Groningen – kocht in 1919 het huis. Zij hebben er altijd gewoond en Alex met een korte onderbreking zelf dus ook.

De foto’s

Op een foto zien we een lompen- en oude metalenhandelaar voor de deur staan. Op de andere foto een vrachtauto geladen met kano’s. Zijn vader was een hartstochtelijk kanovaarder. Zijn kano had hij thuis in de tuin opgeslagen en als hij wilde varen, sjouwde hij de kano naar de Brouwersvaart. En als hij met kanovrienden een verder gelegen kanotocht wilde maken, werd een vrachtwagen gehuurd om meerdere kano’s te vervoeren.

De foto’s dateren uit de beginjaren 50.

Verduurzaming

Op onze vraag wat hij aan verduurzaming van de woning heeft gedaan komt er een enorme opsomming: in de jaren 2000 – 2010 heeft het hele huis dubbel glas gekregen, is er bodem- en vloerisolatie aangebracht en zijn de muren aan de binnenkant geïsoleerd. Later zijn de badkamer en het dak volledig geïsoleerd, en is de zolderverdieping bewoonbaar gemaakt. En er liggen inmiddels 10 grote en 4 kleinere zonnepanelen op het dak. Hij wacht nog op de levering van een warmtepomp. Vanwege een tekort aan chips hebben de pompen een lange levertijd.

Hij heeft het allemaal zelf gedaan, leest zich eerst helemaal in, zoekt uit wat kan of niet kan en weet dan precies wat hij moet doen. Ongeveer 8 jaar geleden werd uit een scan duidelijk dat de temperatuur van de vloer net zo hoog was als de omgevingstemperatuur. En dat was precies de bedoeling!

Recente artikelen:

Straatkrantverkoper met een droom

Wie boodschappen doet bij de oudste kruidenier van Nederland aan de Spoorwegstraat, kent hem zeker: Straatkrantverkoper Ismaël. Soms wat melancholiek ogend, maar altijd vriendelijk en