Pieter Kiesstraat 19 – Van modelslagerij naar verduurzaamde woning
Pieter Kiesstraat 19

Van modelslagerij naar verduurzaamde woning

Bij wie zijn we op bezoek

In de Pieter Kiesstraat is aan verschillende panden te zien dat zij voorheen een winkel huisvestten. Zo ook bij nr. 19, gebouwd in 1924. Tussen in ieder geval 1946 en vermoedelijk eind jaren zestig was hier ‘modelslagerij Stolwijk’ gevestigd. Uit het Noord-Hollandsarchief diepten we een advertentie van de slagerij op uit de Nieuwe Haarlemsche Courant van 12 september 1946. 

We zijn op bezoek bij de huidige bewoners: Joeri en Adeline Bijvoet-Velu, die sinds 2015 in het pand wonen, met drie kinderen en hun hond. Ze zijn liefhebbers van historie en wisten de redactie (dankzij een inmiddels overleden overbuurvrouw) te verblijden met een foto van de slagerij. Details van de slagerij vind je nog terug in de huidige woning. In de kamer is een tableau van de muurtegels behouden en in de hal zijn de tegels langs de zijwanden terug te vinden. De tegels aan de voorzijde dateren ook uit de periode van de slagerij.

Buurt

Het was een bewuste keus om in het Garenkokerskwartier te gaan wonen. Het gezin voelt zich er thuis, de wijk is leuk, de kinderen gaan naar De Argonauten op school en ze komen met een aantal gezinnen uit de straat jaarlijks bij elkaar. Het is ook fijn dat nieuwkomers en ‘langwoners’ door elkaar wonen en de nabijheid van zowel stad, strand als bos is voortreffelijk. Ze genieten enorm van de historie in de wijk.

Verduurzaming

De afgelopen acht jaren waren tropenjaren en dat niet alleen door voltijds banen, opleidingen en de opvoeding van 3 kinderen. In 2019 hebben Joeri en Adeline hun huis voor een half jaar verlaten zodat er grondig kon worden verbouwd. Met veel liefde en oog voor verduurzaming. Vooral Adeline heeft zich suf gerekend om uit te zoeken waar en hoe de verduurzaming toegepast kon worden. De vloer werd geïsoleerd, er kwam vloerverwarming. Dat ging overigens met pijn in het hart want daardoor moest een granieten vloer van de slagerij worden verwijderd. Er is een etage op het huis gebouwd, met behoud van het oude ‘gezicht’ van de gevel: een zgn. hypotheekdakje. Daarachter zat oorspronkelijk een plat dak, maar de familie Bijvoet heeft er een etage opgebouwd. Beneden is de woning uitgebouwd.

De oorlog in Oekraïne gaf het zetje om zoveel mogelijk ‘van het gas af te gaan’. In het voorjaar van 2022 is een warmtepomp aangeschaft en in diezelfde zomer zijn er zonnepanelen op het dak gelegd. De panelen leveren inmiddels veel op en er wordt weinig gas meer gebruikt. Alleen als het in de wintermaanden te koud is wordt er bijgestookt met de cv-ketel. Verder is het hele huis voorzien van HR++ glas, behalve de voorruit die nog een oudere versie van dubbel glas heeft. Intussen wordt informatie gezocht over accu’s waarin je zonne-energie kunt opslaan. Maar dat is voor de toekomst.

Recente artikelen:

Straatkrantverkoper met een droom

Wie boodschappen doet bij de oudste kruidenier van Nederland aan de Spoorwegstraat, kent hem zeker: Straatkrantverkoper Ismaël. Soms wat melancholiek ogend, maar altijd vriendelijk en