De transformatie van het Mons Aurea

Start transformatie
De verbouwing van het voormalige schoolgebouw is in volle gang. Arjan Geurts is de projectleider van Aannemersbedrijf Aalten. Hij werkt op dit moment dagelijks met zo’n 15 bouwvakkers aan het project. “Dat aantal varieert afhankelijk van de werkzaamheden waar we mee bezig zijn”.

Januari 2017

Op dit moment worden in het gebouw alle binnenwanden geplaatst. Elektriciens en loodgieters brengen in de wanden direct al de benodigde buizen en leidingen. Over een paar weken kan je binnen al de contouren van de woningen zien.

Eigenlijk werken we van grof naar fijn. We zijn begonnen met slopen en het grove werk. Nu zijn we weer alles stap voor stap aan het opbouwen.

Wat kunnen buurtbewoners de komende tijd verwachten?

Rondom het gebouw komen bouwsteigers om de gevel te restaureren. Dat doen we heel zorgvuldig in nauw overleg met monumentenzorg. Alles wat we aan de gevel doen bespreken we eerst met hen.

Zodra de steiger staat beginnen we ook met de stalen constructie van de opbouw op het dak. De appartementen op de bovenste verdieping krijgen een dakopbouw en een dakterras.


December 2016

,,In de afgelopen maanden is er vooral gesloopt”, vertelt Arjan Geurts, projectleider bij Aalten. ,,Alleen de dragende muren van de lokalen staan nog, net als de trappenhuizen die karakteristiek zijn voor dit monumentale gebouw.”

Aan de buitenkant zijn de eerste veranderingen zichtbaar. De plekken waar deuren en ramen moeten komen, zijn opengemaakt. Naar schatting is de oplevering in december 2017, maar dan wel gloednieuw en met een Energielabel B.

Projectleider Arjan


Noord- en Zuidgebouw

Om de veiligheidsvoorschriften te hanteren en om inbraak, vandalisme en graffiti zoveel mogelijk te voorkomen zijn hekken rondom het gebouw geplaatst én komen er nog houten schuttingen. De bouwers hebben nu eenmaal ruimte nodig om te bouwen en hun benodigde vervoer en materialen te stallen. De volgende fase is het verbeteren van de gevel waarbij nauw wordt samengewerkt met de Rijksgebouwendienst (toezicht op monumentenbehoud) en Woningborg (toezicht op de optimale kwaliteit van de muren).

In het Noordgebouw waar de klaslokalen, praktijkruimten, schoolkantine waren, komen 18 appartementen. In het Zuidgebouw waar de gym- en balletzaal en de kantoren waren, komen 5 stadswoningen. De glazen luchtbrug tussen de gebouwen blijft bestaan en wordt onderdeel van de aangrenzende appartementen.


Perfecte ligging

De kopers en dus toekomstige wijkbewoners komen veelal uit Haarlem zelf of uit de directe omgeving. Qua wensen op het gebied van sanitair, keukenindelingen en domotica wordt er op dit moment volop geïnventariseerd, zodat in de laatste fase aan ieders wens kan worden voldaan. Kopers gaven al aan dat het complex een perfecte ligging heeft grenzend aan het centrum en het een mooie combinatie is van kleiner en gelijkvloers wonen op een prachtige plek aan de rand van het centrum. Dat wisten wij Garenkokers natuurlijk allang. Vooralsnog is het Mons Aurea-gebouw een jaar lang een werkplaats waar geboord, geklopt en gezaagd wordt.

Recente artikelen:

Straatkrantverkoper met een droom

Wie boodschappen doet bij de oudste kruidenier van Nederland aan de Spoorwegstraat, kent hem zeker: Straatkrantverkoper Ismaël. Soms wat melancholiek ogend, maar altijd vriendelijk en