Search

Garenkokerskade en Burg. Boreelstraat

Garenkokerskade

Deze keer twee oude foto’s uit de wijk. De foto hierboven brengt de verlegging van de Garenkokerskade ter hoogte van de Pieter Kiesstraat in beeld. De foto is te vinden in een serie glasnegatieven uit de periode 1930-1940 in het Noord-Hollands archief. Aan te raden is om de foto af te drukken (of op te slaan op je telefoon) en dan nu op die plek te gaan staan. Je kunt dan prachtig zien hoe de huizen op de foto er nu bij staan, wat er is bijgebouwd en wat er is verdwenen.

Bommenwerper boven Burg. Boreelstraat

In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland vonden er voedseldroppings plaats, uitgevoerd door de Britse en Amerikaanse luchtmacht. Na overleg met het nog zittende Duitse naziregime werden voedselpakketten gedropt bij Schiphol. Via een afgesproken corridor keerden de vliegtuigen vervolgens noordwaarts terug naar hun basis in Engeland. Op de foto zullen kenners de Boeing B17 “Flying Fortress” herkennen van de US Air Force.

De foto toont de Boreelstraat, met op de achtergrond de Burgemeester Sandbergstraat. Rechts vooraan is het hoekhuis aan de Garenkokerskade zichtbaar. Het uitzicht komt vreemd en kaal over, mogelijk doordat de bomen tijdens de hongerwinter zijn gekapt. Het Mons Aurea zou pas 15 jaar later aan de linkerkant verrijzen.
(fotograaf G.H. van