Search

Duvenvoordestraat 67

We kijken naar een foto uit 1920 waarop te zien is dat aan de Duvenvoordestraat 67 een Hoedenfabriek is gevestigd. Het pand is gebouwd in 1895. Volgens de inzendster van de foto was dit de Eerste Dames- en kinderhoedenfabriek in Haarlem! Het was de opa van Jacintha Broertjes-Kriek die met deze fabriek begon. De fabriek nam het hele pand in beslag.

We zitten aan tafel bij Jacintha die enthousiast over haar familie verhaalt die – van moeders kant – steeds in de wijk hebben gewoond. Opa F.J. Damave (een oom?? van de Haarlemse schilder Poppe Damave) woonde in de Nic. Van der Laanstraat nr 1. Via een binnenplaats liepen zij van het huis naar de Hoedenfabriek. De Hoedenfabriek verhuisde voor de oorlog naar de Zijlstraat 66 (tot 1988). De fabriek leverde door het hele land aan winkels. Toen de ouders van Jacintha stopten met de zaak in de Zijlstraat, zijn diverse hoedjes/materialen aan het museum in Rotterdam geschonken.

Het museum exposeert o.a. een hoedje van stro (Panama): gemaakt ‘met machines en materialen in de Eerste Haarlemse Dames- en kinderhoedenfabriek’. Panama werd in een mal met een groot apparaat, werkend op stoom, met peervormig contragewicht geperst, hier ontstond dan een halffabrikaat waar later nog verder een vorm aan gegeven werd en afgewerkt met lint en band. Ook met bandstro, dat op een strostikmachine vanuit de kruin tot een hoed werd gestikt, werden hoeden gemaakt. De rand werd apart gestikt en aan de hoed genaaid en voorzien van lint en band. Op de site van het museum is nog een soort houten standaard te vinden waar de bandstro om heen werd gewikkeld en naast de naaimachine stond als soort grote “garenklos”. 

Er werden ook hoeden van diverse soorten vilten cloches gemaakt op houten en (later) gipsen vormen. Bol en rand konden apart gecombineerd worden tot een ander model. Er werden ook hoeden geverfd. 

Van opa Damave weten we nog dat hij – behalve met de fabriek – ook oog had voor zijn omgeving. Met zijn T Ford nam hij vaak en veel mensen mee naar het strand.

Nog een kijktip: Als je goed kijkt naar de foto zie je dat links van de Hoedenfabriek een Hoenderfabriek was gevestigd.

Onze gastvrouw heeft nog meer foto’s. Het zijn 2 foto’s die – in 1930 – gemaakt zijn vanuit de Burg. Sandbergstraat, ter hoogte van nr. 32. Op de eerste foto zie je in de verte de huidige school De Argonauten. Op beide foto’s zie je links de zijkant van het 1e huis aan de Garenkokerskade (nr. 66) en het begin van de Burg. Boreelstraat. De rechterzijde van de Burg. Boreelstraat was nog niet gebouwd, vandaar het brede uitzicht. De jongens speelden daar (toen al) geregeld een potje cricket.

Schermafbeelding-2023-04-24-om-17.16.27