Search
Grappenmaker Bastiaan Geleijnse
GrappenmakerGeleijnse

Bastiaan Geleijnse is journalist, tekstdichter, cabaretier en een van de makers van Fokke en Sukke. In 2005 kwam hij samen met zijn vrouw en drie zoons in het Garenkokerskwartier wonen. Zijn vrouw, Marilse Eerkens, is ook journalist en schrijft boeken over babyopvang en ouderschapsverlof (Wat doen we met de baby?). Ze werken beide thuis. 

Grappenmaker van beroep

Bastiaan: “Ik ben grappenmaker van beroep en dat is nog best ingewikkeld. Niet elke grap is in elke situatie leuk. En het publiek moet dezelfde kennis hebben van de onderwerpen, anders komt de grap niet over. Fokke en Sukke maken we met z’n drieën. We (John Reid en Jean-Marc van Tol) zijn 30 jaar bevriend en we maken al 25 jaar deze cartoon. Toen we begonnen gingen we weekenden lang bij elkaar zitten. Aan het einde van het weekend  kwamen daar drie goede grappen uit en dan waren we erg trots op onszelf. Op een gegeven moment zijn we dat toch maar anders gaan doen. Nu bellen we elkaar elke ochtend en dan brainstormen we een half uur tot drie kwartier. Dan moeten we even niet gestoord worden en  beter dat niemand het hoort.  We moeten tenslotte wel alles kunnen zeggen om uiteindelijk op een goede grap uit te komen.”

Normale buurt

“Inspiratie voor een grap haal ik overal vandaan, maar niet perse uit de buurt waar we wonen.  Mijn vrouw en ik hebben elkaar leren kennen in ons studententijd en we zijn eerst in Amsterdam blijven hangen. Maar als zoveel anderen zijn we gevlucht naar Haarlem. Hier woon je dichtbij de duinen en de natuur. Het is een fijne buurt, vooral heel normaal. In de straat ken ik veel mensen, we groeten elkaar allemaal. Er is een groenteboer, een bakker, de fietsenmaker, we hebben een kapper om de hoek. Ik ben benieuwd naar het koffietentje, zoiets past hier wel. Maar ik maak dan wel meteen excuses dat ik er niet al te vaak koffie zal drinken.”

Cabaretduo

“Op dit moment maak ik samen met Xander Hubrecht liedjes. Xander is gitarist bij Van Velzen. We zijn samen het cabaretduo Hubrecht & Geleijnse. Een paar liedjes staan op YouTube en Spotify en we hopen natuurlijk de theaterwereld te veroveren.  Als het goed is staan we eind augustus in Arnhem in Sonsbeek Theater Avenue. Verder geef ik trainingen in gestructureerd schrijven en geef ik feedback bij bedrijfsbijeenkomsten met bewerkingen van bestaande Fokke en Sukke-tekeningen. “

Voor meer informatie: www.humorwerkt.nl/cabaretiers/bastiaan-geleijnse en www.sonsbeektheateravenue.nl/

Deel dit artikel:

Recente artikelen:

Elisah is verslaafd aan wonen

Elisah Jacobs woont in onze buurt. Ze is verslaafd aan wonen en maakt naam als Interior Junkie (interiorjunkie.com), idolaat dat ze is van het inrichten

De Sierkan in ijs

NV Haarlemsche Melkinrichting ‘De Sierkan’ werd opgericht in 1902. Het bedrijf startte in 1903 op de hoek van de Zijlweg en de Zijlsingel met de